Forberedelser op til hundens ankomst

Når først du har taget en beslutning om at anskaffe dig en racehund, og hundens ankomst er indenfor rækkevide, kan det være en god idé at gøre dig nogle tanker om hvordan det skal forløbe.

Først og fremmest er det en god idé at læse en masse om lige netop din racehund for at kunne tilbyde den de bedste faciliteter og være i stand til at opfylde dens behov på bedste vis. Dernæst er du selvfølgelig nødt til at anskaffe de essentielle ting som mad- og vandskåle, en hundekurv, en snor eller sele til at gå tur med, hundefoder tilpasset racen, legetøj, redskaber til pleje osv.

 

5 råd til en god start med hvalpen

 

  1. Sørg for at gøre transporten fra opdrætteren og til jeres hjem til en behagelig tur. Medbring eventuelt et tæppe, noget legetøj og nogle godbidder for at holde hvalpen beskæftiget undervejs og flytte fokus fra det faktum, at den netop er blevet revet væk fra sin mor og søskende – noget man formentlig vil kunne mærke på hvalpen de første par dage, i form af piben.
  2. Sørg for at give hvalpen masser af nærvær, tryghed og opmærksomhed de første par dage. Det er bedste, hvis minimum en person er hjemme de første par dage, da hvalpen skal vænnes meget langsomt til at være alene hjemme. Man kan altså ikke anskaffe sig en hvalp og lade den være alene hjemme en hel arbejdsdag den efterfølgende dag.
    Det er også en god idé at lade hvalpen sove i sin kurv ved siden af din seng og gradvist flytte den længere væk til der hvor du ønsker hunden skal sove til daglig.
  3. Sørg for at sikkerheden i hjemmet er i orden – ligesom med en baby, er det vigtigt er gøre dit hjem hundevenligt. Det gælder for eksempel blottede el-ledninger, kemikalier, huller i hegnet, trapper og andre genstande, der kan være til skade for hunden.
  4. Det er vigtigt at have fokus på hvalpens renlighed fra start af, da det kun vil gøre hele processen nemmere og hurtigere. Hvalpen skal som ofte besørge, når den er vågnet og efter sine måltider eller hvis den har været alene hjemme i en længere periode. Har du en have, kan du lukke den ud og tisse og ellers må du ud og lufte den.
    Husk at ros hvalpen, når den besørger de rigtige steder og giv ren besked, når den har gjort det de forkerte steder.
  5. Når man betragter sin hvalp, vil man lægge mærke til, at den veksler mellem aktivitet og hvile – begge er vigtige for hvalpen og dens udvikling. Hvis man har børn i huset skal de lære at respektere, at hvalpen skal have fred og ro, når den er træt. Hvalpen har i så stort et behov for motion i den første tid, afhængig af hvilken race det er, men har derimod behov for nye oplevelser, som styrker dens mentale udvikling. Man bør for eksempel stimulere hvalpen i at bruge alle dens sanser, heriblandt dens lugtesans.