Racehund eller gadekryds?

Ved du ikke helt om du skal vælge en racehund eller et gadekryds, og hvad der i så fald passer bedst til dig, så læs med her og bliv lidt klogere på, hvad det vil sige at have racehund og gadekryds.

Der er en myte, der går på, at gadekryds er sundere og levere længere en racehunde, men den skal man vidst kun tage med et gran salt. Man skal også huske på, at man med et gadekryds får flere forskellige behov at tage hensyn til, i og med at hunden er en blanding af flere racer.

 

Gadekryds

Et gadekryds er en blandingshund, der ikke tilhører en bestemt race, da det er en blanding af to eller flere forskellige racer.

Er du på udkig efter et helt bestemt udseende eller egenskab hos hunden, bør du uden tvivl vælge en racehund. Selvom en blandingshund for eksempel har golden retriever i sig, er der ikke nogen garanti for at blandingshunden, har noget at gøre med en ægte golden retriever. Man kan altså ikke vide siger sikker med gadekryds. Det skal dog også siges, at uanset racehund eller gadekryds, er alle hunde forskellige og har forskellige personligheder ligesom mennesker.

Gadekryds kan dog være nogle rigtig skønne hunde, men det kan være lidt sværere at vide på forhånd, hvordan det vil komme til udtryk.

 

Få større garanti med racehunde

En racehund er en ID-mærket hund med stamtavle, der er en garanti for, at det virkelig er den race som opdrætteren sagt det er. En stamtavle angiver navne og stambogsnumre på hundens forfædre i tre generationer. På stamtavlen kan der blandt andet være angivet oplysninger om forældre og bedsteforældres prøve- og udstillingsmeritter. Der kan også stå oplysninger om hundenes sundhedstilstand, at de har været undersøgt for bestemte arvelige lidelser. Stamtavlen er ikke et garantibevis, men den siger noget om hundens baggrund. Med en dansk stamtavle har du mulighed for at deltage i udstillinger, prøver mm. samt at få stamført hvalpe efter hunden, hvis de pågældende krav til racen er opfyldt.

Med en racehund er der altså lidt større garanti i forhold til hundens sind, egenskaber og helbred sammenlignet med et gadekryds. Så hvis du for eksempel har ambitioner om at deltage i konkurrencer eller avle på hunden, kan det være en rigtig god idé at anskaffe dig en racehund fremfor et gadekryds.

Man må altså gøre op med sig selv, hvad det er man ønsker i en hund, og om det udelukkende er et kæledyr eller om den skal tjene til andre formål. Der er såmænd ikke noget rigtigt eller forkert gadekryds kan være lige akkurat så skønne som racehunde.