Uanset om du skal vælge foder til din hund, kat eller fugl, er det vigtigt, at du vælger det rigtige foder til netop dit kæledyr. Ligesom alle mennesker er forskellige, gør det samme sig også gældende for kæledyr. Derfor kan det være lidt af en jungle at finde rundt i. Og derfor har vi her forsøgt at samle nogle gode råd, som du kan bruge, når du skal vælge det rigtige foder til din hund.

Menneskets bedste ven skal ikke have menneskemad

Selvom du måske tænker, at du forkæler din hund ved at servere det samme for den, som du selv spiser, gør du din hund en bjørnetjeneste. En hund skal have nogle andre næringsstoffer, end du skal, så derfor bør du ikke fodre din hund med menneskemad.

Rester fra spisebordet indeholder nemlig for meget fedt og salt for din hund. Så selvom de gode intentioner måske er der, kan menneskemad medvirke til overvægt og i værste fald helbredsproblemer såsom diabetes. Derfor bør du så vidt undgå at give din hund madrester af hensyn til dyrets helbred. Selvfølgelig må din hund godt få en bid af bøffen en gang imellem, men det er vigtigt, at det hører sig til sjældenhederne.

Tænk over, hvad din hund godt kan lide

Du gider ikke at spise noget, som du ikke kan lide. Og det samme gør sig faktisk gældende for din hund. Derfor er det en god idé at holde øje med, hvad din hund bedst kan lide. Kan den bedst lide foder med oksekød? Eller foder med kylling? Test nogle forskellige smage, og vær i den forbindelse opmærksom på, hvilken type foder og smage din hund bedst kan lide.

Nogle foderselskaber tilbyder prøver på foderet, hvilket kan være en god måde for dig at finde ud af (og prøve dig frem til), hvilke smage din hund bedst kan lide.

Har racen noget at sige?

Når du skal vælge foder til din hund, er det en god idé at tænke over hundens race. Det er ikke helt uvigtigt i forhold til at vælge det rigtige foder. Din hunds race har faktisk noget at sige, når det kommer til at vælge det rigtige foder til din hund.

Der findes forskellige typer af foder, som er udviklet med henblik på specifikke racer, og det kan være værd at undersøge dette nærmere, eftersom nogle racer kræver bestemte næringsstoffer med mere.

Det rigtige foder handler om at finde det, som passer til lige netop din hund, og derfor er det ikke uvæsentligt at tænke racen ind i valg af foder. Læs lidt op på racen forinden, så du er bedre rustet til at vælge det helt rigtige foder. Det rigtige foder behøver nemlig ikke at være lavet til specifikke racer, før det passer til din hund.

Her er det også værd at være opmærksom på, at en blandingsrace har brug for blandet foder, som er sammensat af forskellige ting. På den måde er du sikker på, at din hund får det foder, som den skal have.

Alder og størrelse

Her taler vi ikke om boksning, men din hunds størrelse og vægt kan have en afgørende rolle, når det kommer til valg af foder. Det samme gælder din hunds alder.

Hunde opdeles som regel i tre klasser, når det kommer til alder:

  • Hvalp
  • Junior
  • Voksen

Nogle gange vil du også falde over kategorien senior, som dækker de helt gamle travere. Alder har en afgørende forskel, fordi hvalp og junior har brug for mere næring i deres foder, end en voksen hund har. Det har de, da de stadig befinder sig i voksealderen og derfor har brug for mere næring end en voksen hund, som blot skal holde vægten på et stabilt niveau.

Når du skal vælge foder til din hund, skal du derfor være opmærksom på følgende:

  • Hvor gammel er hunden?
  • Hvor meget vejer hunden?
  • Hvad kan hunden godt lide?

I det hele taget gælder det om hele tiden at huske på, at en hund er et væsen, som har brug for gedigen føde. Blot fordi der er tale om en hund, kan du ikke tillade dig at give den underlødig mad. En hund, som får god mad, vil også have en pænere pels, et roligere temperament og i det hele taget være mere omgængelig. Sørg derfor for at gøre dig tanker om din hunds behov for næring – også inden du anskaffer dig en firbenet ven.

Når man har kæledyr som hunde og katte, så kan det være yderst praktisk at få monteret en hundelem (eller kattelem) i døren, så de nemt kan gå ind og ud, når de har lyst. På den måde slipper man for deres plagen, og måske kan de i arrigskab skabe sig og kradse på døre og paneler, og på den måde kan man altså forhindre ulykker i hjemmet. En hundelem eller hundedør kan nemlig give masser af fleksibilitet i hverdagen for dine kæledyr, så de kan komme ind og ud uden at være afhængige af dine indgriben og tilstedeværelse. Man kan forlade sit hjem sikkert, idet en lille hundelem ikke kan anvendes af indbrudstyve, men din hund og kat kan uden problemer smutte ind og ud efter behov.

Typer af lemme og låger

Man kan enten købe en færdigproduceret hundelem, eller man kan lave den selv, idet den så præcist passer til de ønskede mål. Med en låge kan man både forhindre børn og kæledyr at komme op af en trappe eller ind til et andet rum. Med et smart håndtag kan man selv åbne lågen og komme forbi, idet man så lukker den igen, så man effektivt kan forhindre hunde i at komme herind. I et hjem kan det være yderst praktisk, at dine hunde og katte selv kan bevæge sig mellem en løbegård eller en garage, der er forbundet med hjemme ved hjælp af en praktisk hundelem.

En hundelem er lige som et lille vindue, der i stedet for en glasrude har monteret en låge på hængsler for oven, men lågen kan også være lavet af kraftigt lærred eller blødt plastik. Selve rammen til hundelemme fremstilles ofte af aluminium eller plastik, så med et par skruer er den nem at montere, idet du selvfølgelig først skal save et passende hul i døren, hvor jeres hundelem kan monteres. Både hunde og katte kan nemt lære lemmen at kende, men de første par gange skal man nok lige lokke dem med en godbid, men derefter skal de nok selv huske genvejen.

Køb hundelem på nettet

Hvis man ikke selv har lyst til at måle, save og lime materialer sammen til en flot hundelem, så kan denne heldigvis købes færdigt, og de bedste tilbud kan man ofte finde på en webshop på nettet, da disse normalt har et større udvalg og lavere priser end de fysiske forretninger. Hos Lavprisdyrehandel.dk kan man købe en hundelem for under 200 kr., men der findes jo mange størrelser og materialer at vælge imellem, så man kan jo starte med at finde inspiration og tjekke mulighederne igennem.

Man bør i hvert fald vælge en model, der passer til jeres døre, og man bør overveje til de aflåselige lemme samt dem med tunnelelementer indbygget, da dette kan være praktisk i flere tilfælde. Man kan også finde hundelåger, der kan tilpasses en døråbning f.eks. ind til køkkenet, så dine kæledyr ikke kommer og tigger mad, mens man arbejder i køkkenet.

Hvis du har hund i dit hjem, kender du til den daglige rutine, nemlig at skulle fodre den, både morgen og aften. Dette er tilfældet for alle hunde, men er din firbenede ven ikke helt frisk på benene mere, så er der bestemte mærker inden for hundefoder, som anbefales.

Dette ved hjemmesiden OLIVER’S petfood alt om. De har nemlig specialiseret sig i blandt andet hundefoder til alle typer hunde. Derfor kan du være sikker på at finde det rette produkt til din hund, når du shopper her.

 

OLIVER’S petfood ved, at når en hund kommer op i årene, så sker der det samme, som sker for os mennesker – kroppen svækkes. Hundens knogler bliver svagere, problemer med helbredet kan blive en realitet og alt, hvad hunden foretager sig forgår i et langsommere tempo.

 

Vælg Weight Control

Nogle hunde er mere påvirkede af alderen end andre, og dette kan skyldes at nogle hunde er mere aktive end andre. Derfor kan du med fordel vælge hundefoder fra Weight Control, som medvirker til at holde hundens vægt nede og energien oppe.

Ældre hunde kan have svært ved at mærke, når de er mætte, hvilket kan resultere i at de ikke kan mærke, når de er mætte. Dette kan medføre, at de spiser mere end de reelt skal. Weight Control serien har den egenskab, at din hund kan spise større portioner, uden at det har en negativ effekt på vægten. På den måde sikrer du et bedre liv for din hund, og giver den det gode liv tilbage igen.