Sådan vælger du det rigtige foder til din hund

Uanset om du skal vælge foder til din hund, kat eller fugl, er det vigtigt, at du vælger det rigtige foder til netop dit kæledyr. Ligesom alle mennesker er forskellige, gør det samme sig også gældende for kæledyr. Derfor kan det være lidt af en jungle at finde rundt i. Og derfor har vi her forsøgt at samle nogle gode råd, som du kan bruge, når du skal vælge det rigtige foder til din hund.

Menneskets bedste ven skal ikke have menneskemad

Selvom du måske tænker, at du forkæler din hund ved at servere det samme for den, som du selv spiser, gør du din hund en bjørnetjeneste. En hund skal have nogle andre næringsstoffer, end du skal, så derfor bør du ikke fodre din hund med menneskemad.

Rester fra spisebordet indeholder nemlig for meget fedt og salt for din hund. Så selvom de gode intentioner måske er der, kan menneskemad medvirke til overvægt og i værste fald helbredsproblemer såsom diabetes. Derfor bør du så vidt undgå at give din hund madrester af hensyn til dyrets helbred. Selvfølgelig må din hund godt få en bid af bøffen en gang imellem, men det er vigtigt, at det hører sig til sjældenhederne.

Tænk over, hvad din hund godt kan lide

Du gider ikke at spise noget, som du ikke kan lide. Og det samme gør sig faktisk gældende for din hund. Derfor er det en god idé at holde øje med, hvad din hund bedst kan lide. Kan den bedst lide foder med oksekød? Eller foder med kylling? Test nogle forskellige smage, og vær i den forbindelse opmærksom på, hvilken type foder og smage din hund bedst kan lide.

Nogle foderselskaber tilbyder prøver på foderet, hvilket kan være en god måde for dig at finde ud af (og prøve dig frem til), hvilke smage din hund bedst kan lide.

Har racen noget at sige?

Når du skal vælge foder til din hund, er det en god idé at tænke over hundens race. Det er ikke helt uvigtigt i forhold til at vælge det rigtige foder. Din hunds race har faktisk noget at sige, når det kommer til at vælge det rigtige foder til din hund.

Der findes forskellige typer af foder, som er udviklet med henblik på specifikke racer, og det kan være værd at undersøge dette nærmere, eftersom nogle racer kræver bestemte næringsstoffer med mere.

Det rigtige foder handler om at finde det, som passer til lige netop din hund, og derfor er det ikke uvæsentligt at tænke racen ind i valg af foder. Læs lidt op på racen forinden, så du er bedre rustet til at vælge det helt rigtige foder. Det rigtige foder behøver nemlig ikke at være lavet til specifikke racer, før det passer til din hund.

Her er det også værd at være opmærksom på, at en blandingsrace har brug for blandet foder, som er sammensat af forskellige ting. På den måde er du sikker på, at din hund får det foder, som den skal have.

Alder og størrelse

Her taler vi ikke om boksning, men din hunds størrelse og vægt kan have en afgørende rolle, når det kommer til valg af foder. Det samme gælder din hunds alder.

Hunde opdeles som regel i tre klasser, når det kommer til alder:

  • Hvalp
  • Junior
  • Voksen

Nogle gange vil du også falde over kategorien senior, som dækker de helt gamle travere. Alder har en afgørende forskel, fordi hvalp og junior har brug for mere næring i deres foder, end en voksen hund har. Det har de, da de stadig befinder sig i voksealderen og derfor har brug for mere næring end en voksen hund, som blot skal holde vægten på et stabilt niveau.

Når du skal vælge foder til din hund, skal du derfor være opmærksom på følgende:

  • Hvor gammel er hunden?
  • Hvor meget vejer hunden?
  • Hvad kan hunden godt lide?

I det hele taget gælder det om hele tiden at huske på, at en hund er et væsen, som har brug for gedigen føde. Blot fordi der er tale om en hund, kan du ikke tillade dig at give den underlødig mad. En hund, som får god mad, vil også have en pænere pels, et roligere temperament og i det hele taget være mere omgængelig. Sørg derfor for at gøre dig tanker om din hunds behov for næring – også inden du anskaffer dig en firbenet ven.